25.11.2014. – Uvode se profesionalne mirovine za 80.000 radnika (preuzeto s Poslovni.hr)


Pokrenuta je rasprava o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika.

Ministarstvo rada pokrenulo je javnu raspravu o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika. Tekst novog zakonskog rješenja očekuje se u proljeće i na njemu se radi sa stručnjacima i socijalnim partnerima.

Ministar Mirando Mrsić kaže da Vlada neće ukidati beneficirani staž, ali ga želi modernizirati. Zakon bi definirao jasna načela po kojima će se određivati ima li neko zanimanje pravo na beneficirani staž, ovisno o složenosti posla, štetnosti za zdravlje te životnoj dobi.

Balerine, primjerice, u mnogim državama odlaze u profesionalnu mirovinu sa 42 godine (muškarci 45), pa je ta dob u dosadašnjim razgovorima spomenuta i kao granica za odlazak u mirovinu i kod nas. Profesionalna bi mirovina u određenom postotku bila vezana uz petogodišnji prosjek plaće, a zakon će za svaku profesiju definirati životnu dob za profesionalno umirovljenje i minimalni staž koji je potreban na tom poslu da bi se ostvarila profesionalna mirovina. Jedni će uvjeti tako vrijediti za balerine, drugi za vojnike, treći za vatrogasce… Za svako će se zanimanje formirati posebno vijeće s predstavnicima radnika, države, stručnjaka iz zaštite na radu te medicine rada.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2016., uz prijelazni period od deset godina u kojemu će radnici na koje se zakon odnosi moći birati  hoće li se na njih primjenjivati postojeće ili novo zakonsko rješenje.

Izvor: http://www.poslovni.hr/hrvatska/uvode-se-profesionalne-mirovine-za-80000-radnika-284359

Comments are closed.