21.4.2022. – HŽ Infrastrukturi osigurat će se financijska sredstva od 200 milijuna kuna


Kredit će se koristiti po revolving principu 12 mjeseci od dana potpisa ugovora o kreditu, rok otplate glavnice do 31. prosinca 2023. uz fiksnu kamatnu stopu od 0,15 posto godišnje. 


Vlada je u četvrtak odobrila državno jamstvo HŽ Infrastrukturi za kredit kojim se financiraju obnova i modernizacija željezničke infrastrukture i financiraju projekti iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima, u ukupnom iznosu od 445 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se HŽ Infrastrukturi osigurati financijska sredstva od 200 milijuna kuna radi financiranja obnove i modernizacije željezničke infrastrukture s rokom korištenja od 12 mjeseci od dana potpisa ugovora. Poček je dvije godine od isteka roka korištenja kredita, a rok otplate glavnice je 10 godina od potpisivanja ugovora uz fiksnu kamatnu stopu od 0,59 postotnih poena godišnje.

HŽ je prije deset godina naručio 44 nova vlaka za 1,66 milijardi eura, evo što je s njima

Tim kreditom, rekao je Butković, financirat će se projekti iz programa obnove i modernizacije pruga za međunarodni, regionalni i lokalni promet, željezničko čvorište Zagreb i sl.

Vezano uz suglasnost i državno jamstvo za kredit radi financiranja projekata iz CEF programa, a vezano uz dinamiku priljeva EU sredstava, Butković je kazao da se radi o iznosu od 245 milijuna kuna. Kredit će se koristiti po revolving principu 12 mjeseci od dana potpisa ugovora o kreditu, rok otplate glavnice do 31. prosinca 2023. uz fiksnu kamatnu stopu od 0,15 posto godišnje.

Vlada je izglasala i odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu financija da s društvom HŽ Infrastruktura d.o.o. i Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) zaključi tripartitni Sporazum o uređenju međusobnih obveza i potraživanja.

“Nakon sklapanja sporazuma potraživanja Ministarstva financija prema CERPU i potraživanja CERPA prema HŽ Infrastrukturi iznosit će nula kuna”, rekao je ministar Butković.

IZVOR

Comments are closed.