11.10.2018. – Propast zaštite na radu


 • Print
 • PDF
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Pinterest
 • Add to favorites
 • Delicious
 • Reddit
 • RSS

Saborski zastupnici danas bi trebali otvoriti raspravu o Zakonu o zaštiti na radu. Istina, riječ je o zakonu koji je prvu rundu propitkivanja već prošao, a nakon druge slijedi i izglasavanje i njegova primjena s prvim danom iduće godine. Zaštita na radu, koliko god naizgled bila beskrajno dosadna tema s kojom nas muče povjerenici koji se njome bave, itekako je bitna. Uglavnom njenu važnost ne razumijevamo dok se na radnom mjestu nešto ne dogodi i netko ne nastrada ili »navuče« kakvu zdravstvenu tegobu koja je u osnovi posljedica uvjeta rada. Tada zaštita na radu od beskrajne dosade, postane tema. Ako ni za koga drugog, barem za osobu koja je, na žalost, nastradala.

No, državi koja bi itekako trebala paziti u kakvim uvjetima njeni građani rade i propisima podizati sustav sigurnosti, zaštita zdravlja i sigurnost na radu sve je manje bitna. Tako je to područje postalo jedan od glavnih izvora ušteda, odnosno glavnih izvora rasterećenja gospodarstva. Aktualni zakon koji regulira područje zaštite na radu donesen je prije četiri godine, no provedbeni akti koji su trebali uslijediti dva mjeseca od početka njegove provedbe nikada nisu doneseni. A iako je tim zakonom propisano i donošenje Nacionalnog programa zaštite na radu, Hrvatska ga nema. Istina, početkom prošle godine pojavio se u javnoj raspravi, ali kako se pojavio tako je i nestao i od tada mu se gubi svaki trag. Dok nekom od socijalnih partnera ne padne na pamet da Hrvatsku »cinka« Međunarodnoj organizaciji rada jer je takav strateški dokument obveza koja proizlazi iz Konvencije 155, ratificirane u Hrvatskoj.

Nove zakonske promjene gospodarstvu bi trebale donijeti preko milijardu kuna ušteda. No, zapravo je riječ o daleko više novca jer se od iduće godine više neće plaćati doprinos za zaštitu na radu od čega se u kasu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje godišnje slivalo oko 600 milijuna kuna.

Kada već nema doprinosa za zaštitu na radu, čemu onda tijela koja se bave tim područjem. Ne trebaju nam, pa se država u svojoj brizi za okruženje u kojoj joj građani rade, dosjetila da će u rezanju agencija, zavoda i drugih tijela, zatvoriti vrata i dvije ustanove zadužene za zaštitu na radu. Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, ustanova za obavljanje »stručnih i znanstvenoistraživačkih zdravstvenih djelatnosti iz okvira medicine rada i sigurnosti na radu«, utopit će se u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prije četiri godine osnovan Zavod za unapređivanje zaštite na radu utopit će se u resorno ministarstvo rada. Istodobno, i stručnjaci i socijalni partneri ističu kako su ta dva zavoda, s ciljem jačanja sustava, trebala biti spojena u jedan. No, država ih je, kao uostalom i cijeli niz drugih tijela koje planira ukinuti, odlučila maknuti s lica zemlje bez ikakve analize, stručne podloge.

Utapanjem dva zavoda u druga tijela država će, zapravo, ostvariti malu uštedu. No, svi oni koji rade i svi oni koji će raditi dugoročno će osjetiti posljedice nestanka ustanova koje će utapanjem u velike sustave izgubiti svoj smisao. Postojat će na papiru, a zapravo će s vremenom nestati. I onda će se nekada u budućnosti netko zapitati – gdje nam je pamet bila. No, bit će kasno.

IZVOR

Comments are closed.