13.05.2016. – Pismo predsjedniku Vlade RH


 • Print
 • PDF
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Pinterest
 • Add to favorites
 • Delicious
 • Reddit
 • RSS

Poštovani gospodine Oreškoviću,

iako smo nakon najava kako će Vlada RH donijeti izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku bili svjesni da će te izmjene Vlada napraviti kako bi s postojećeg popisa „skinula“ neke tvrtke i tako stvorila uvjete za njihovu prodaju, ipak smo željeli vjerovati kako se to neće dogoditi bez jedne cjelovite javne rasprave i rasprave u Hrvatskom saboru. Riječ je o vrijednoj narodnoj imovini koja ima ne samo financijsku vrijednost nego i financijski teško mjerljivu, ali itekako visoku stratešku vrijednost i predstavlja imovinu od posebnog interesa. Za koga? Naravno, prvenstveno za narod čija je to imovina i čije su je generacije stvarale. Političke elite na vlasti od naroda na izborima osim časti obnašanja vlasti, što podrazumijeva odgovorno i predano služenje tom istom narodu i njegovim interesima, dobivaju „u paketu“ i odgovornost upravljanja vrijednom državnom, narodnom imovinom.

Odgovorno obnašanje vlasti nespojivo je s ponašanjem vlasti kao čvrstog vlastodršca koji vlada u ime naroda, a da narod i ne pita. Iako je jasno kako je, za najveći dio onoga što radi, vlast pitala narod na izborima, a na temelju programa s kojim je prije izbora upoznala narod i narod joj je dao potporu pa više ne mora „baš za sve“ propitivati volju naroda, to ne znači da ga ne mora pitati i za ono što prije izbora nije obećavala i najavljivala. (Ras)prodaja narodne imovine sigurno je nešto za što Vlada mora pitati narod i narodne zastupnike u Hrvatskom saboru.

U uvjetima u kojima je ova vlast već mjesecima zabavljana sobom i svojim unutarnjim neslaganjem i nesuglasicama te zamara građane javnim pranjem svojeg prljavog rublja i tako upoznaje javnost sa većinom svojih „intimnosti“, istovremeno zaprepašćuje kako lako, telefonom, na telefonskoj sjednici, donosi odluku o brisanju nekih tvrtki sa popisa tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Ako se možda netko i „zaletio“ i u nekom trenutku „ushićenja“ dao neko obećanje nekom od zainteresiranih mogućih kupaca i ulagača ipak je, kad je riječ o navedenoj imovini svrstanoj na popis one od „strateškog i posebnog interesa za RH“, potrebno napraviti puno više od telefonske sjednice vlade i „telefonske odluke“. Možda se na cjelovitom popisu te imovine i nalazi neka koja iz nekog razloga za građane RH više ne predstavlja imovinu od strateškog i posebnog interesa, ali onda to treba pitati vlasnike te imovine i njihove zastupnike u Hrvatskom saboru.

A ne može i ne smije o tome u ime vlasnika, a bez da ga prethodno pita, Vlada donijeti odluku telefonom, samo da što prije popuni crnu proračunsku rupu. Ako za ovu Vladu ACI d.d., Opatija, Croatia Airlines d.d., Zagreb, Luka Rijeka d.d., Rijeka, Croatia banka d.d. Zagreb, Petrokemija d.d., Kutina, Končar elektroindustrija d.d., Zagreb, Podravka d.d., Koprivnica i Croatia osiguranje d.d., Zagreb više nisu tvrtke od strateškog i posebnog interesa za RH (neovisno o visini udjela koje RH ima u njihovoj vlasničkoj strukturi), možda narod i njegovi zastupnici u Hrvatskome saboru ipak misle drukčije od Vlade RH?! Pitajte ih. Dužni ste ih to pitati.

Poštovani gospodine Oreškoviću, želimo Vas podsjetiti i na Vašu izjavu koju ste dali na novinarski upit i koju su mediji prenijeli, a vezanu uz prodaju tvrtke ACI d.d., Opatija. Na pitanje je li u razgovoru sa turskim poslovnim ljudima koji su bili u posjetu Hrvatskoj bilo riječi i o prodaji ACI marina, mediji su prenijeli Vaš jasan i nedvojben odgovor kako „nije bilo konkretnih razgovora o tome“, ali da je „ACI za ovu vladu strateška tvrtka“ i da se „ne razmišlja o njenoj privatizaciji“.

Kako Vlada RH u samo nekoliko dana radi takav zaokret u vlastitom „razmišljanju“? Ako se tako krene rasprodavati ono što smo baštinili od generacija prije nas i što smo i sami stvorili, razvijali i čuvali, što će naša djeca i unuci baštiniti od nas? Što ćemo njima ostaviti? Pjesnik je rekao „gdje ja stadoh, ti ćeš poći“. Ako se tako krene rasprodavati od čega će poći naša djeca i unuci? Zar trebaju opet krenuti ispočetka? Dužni ste, ne samo zbog nas nego i zbog generacija koje dolaze, o popisu imovine od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku pitati njene vlasnike. Kako bi postupio vlasnik stana koji je stan iznajmio podstanaru, a ovaj, umjesto da uz plaćanje najamnine tim stanom „upravlja načelom dobrog i odgovornog domaćina“, odluči taj stan prodati bez obzira što nema to pravo bez da ga vlasnik za to ovlasti?!

Jasno je kako ni vlada RH svoje na izborima stečeno pravo na odgovorno upravljanje narodnom imovinom nema ovlasti tumačiti kao svoje ekskluzivno pravo prodaje te imovine, a bez da je za to ovlaste izvorni vlasnici imovine.

Bez obzira što ste jučer, suočeni s burnim reakcija javnosti, na hitno sazvanoj konferenciji za novinare rekli kako u prodaju ne idu sve tvrtke skinute s popisa, već ste pobrojali samo neke, to ne znači da i ostale tvrtke skinute s popisa neće „doći na red“.

Zato tražimo da zaustavite započete procese pripreme te imovine za prodaju i o tome prethodno provedete široku javnu raspravu, a nakon nje i raspravu u Hrvatskome saboru.

Tražimo i da se sastavljanje popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH izuzme iz vladinih ovlasti i prenese u ovlasti Hrvatskog sabora.

Imajte pri tome na umu krilaticu koja nas je pozivala na čuvanje naših šuma od požara – trenutak nepažnje, a godine i godine teških posljedica. Nemojte da i ovo bude jedan trenutak takve nepažnje!

S poštovanjem

Predsjednik
Krešimir Sever

Comments are closed.