17.12.2015. – Sindikat infrastrukture HŽ-a donio je na najvišem tijelu sindikata, Saboru sindikata, održanom dana 17.12.2015. godine odluku o pristupanju u članstvo Nezavisnih hrvatskih sindikata


Nezavisni hrvatski sindikati danas su najveća sindikalna središnjica u Republici Hrvatskoj. Nezavisni hrvatski sindikati učlanjeni su u Međunarodnu konfederaciju sindikata (ITUC), Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) i Europski centar za radnička pitanja (EZA).

U Nezavisnim hrvatskim sindikatima posebnu pozornost posvećuju jačanju sindikata na svim razinama. Svojim djelovanjem doprinose jačanju hrvatskog sindikalnog pokreta u cjelini i jačanju društvenog utjecaja sindikata. Cilj je s druge strane sve obrazovanijih i pripremljenijih menadžera postaviti vrlo osposobljene sindikalce sa visokim razinama znanja i sposobnosti.

NHS djeluje i u Gospodarsko-socijalnom vijeću kao i kroz mnoge javne nastupe, konferencije za novinare i slično, trude se biti dostupni svima i uistinu služiti općem dobru, služiti konkretnom čovjeku, a ne filozofski zamagljenim “višim ciljevima” koji čovjeka sa svim njegovim odrednicama, problemima i potrebama sa svojih visina jednostavno više ne primjećuju ili ne prepoznaju kao onoga koji im određuje i samu bit, samu svrhu postojanja.

Kroz mrežu pravne zaštite i stručne službe zastupaju članove udruženih sindikata u radnim sporovima, kolektivnim i drugim pregovorima s poslodavcima.

Temeljne postavke rada ove središnjice sastoje se u stajalištu da sindikati moraju vršiti svoju primarnu zadaću čuvara ne samo radničkih prava već i radničkog dostojanstva, u što naravno ulazi i pravo na pravičnu plaću i radne uvjete dostojne čovjeka. Upravo zbog čovjeka, kao središta u procesu rada, iz dostojanstva ljudske osobe koja rad obavlja, proizlazi i temeljno radničko pravo na dostojnu, dostojanstvenu plaću, dostojne uvjete rada i dostojno radno vrijeme.

Comments are closed.