11.08.2015. – Radnička vijeća u Pružnim građevinama d.o.o. razmotrila dostavljenu dokumentaciju koja se odnosi na financijske pokazatelje društva iz Plana poslovanja društva i dostavila svoje očitovanje Upravi


Radnička vijeća  u svome očitovanju  od 10.08.2015. godine koje je dostavljeno Upravi društva , detaljno su obrazložila svoje mišljenje o dostavljenoj  dokumentaciji  koja se odnosi na financijske pokazatelje o troškovima i planiranim prihodima društva.

Upozoreno je na činjenicu da radničkim vijećima nije nikada dostavljen na očitovanje dokument Plan restrukturiranja društva, a da se Uprava društva često na njega referira  u svim dokumentima koji su podloga za isti.

Zatraženo je da se navedeni dokument hitno dostavi.

Upozoreno je da se podaci iz dokumenta o financijskim pokazateljima  koji ukazuju na predviđeni trošak po radniku poklapa u Poslovnom planu sa predviđenim i trenutnim brojem radnika na neodređeno vrijeme . Iz navedenoga onda proizlazi da nema potrebe za otpuštanjem radnika.

S obzirom da Uprava koristi različite podatke u dokumentima  koji se odnose na broj radnika koji su zaposleni u društvu , zatraženo je očitovanje  Uprave koji je podatak točan, kako bi se jasno mogao utvrditi i konačni broj potrebnih radnika.

Radničkim vijećima neprihvatljiva je konstatacija Uprave društva da se predviđeni gubitak u poslovanju  društva može jedino nadoknaditi  otpuštanjem radnika.

Zatraženo je i očitovanje  Uprave o načinu rješavanja pitanja ugovaranja potrebnih poslova  iz registrirane djelatnosti sa vlasnikom društva .

Isto tako , s obzirom da je ostao određen iznos viška sredstava od nerealiziranih poslova koje su do sada odrađivali kooperanti , a iskazano je smanjenje korištenja tih usluga , postavlja se pitanje tko će odraditi te poslove? Radnici društva ili netko drugi?

Radnička vijeća uočila su da u društvu postoji određen broj radnika koji imaju ugovore o radu u kojima je ugovorena plaća odnosno koeficijent , a izdana su razna rješenja o privremenim obavljanjima poslova i rješenja sličnih naziva temeljem kojih se isplaćuje povećana plaća umjesto one koja je predviđena internim aktima. Zatražena je dostava i pregled takvih rješenja s naznakom broja takvih radnika.

Ovo povećava troškove poslovanja društva, a nakon analize tih podataka , radnička vijeća će predložiti dodatne uštede .

Radnička vijeća zatražila su od Uprave i dostavu podataka i specifikaciju vezanu  za troškove korištenja vozila u društvu  .

Zatražena je razrada i specifikacija troškova na ime intelektualnih usluga, troškova stručnog obrazovanja, kao i razrada ostalih troškova.

U svezi sa navodima da je u Zajedničkim službama zaposlen znatan broj radnika i da se u narednom razdoblju predviđa  još i dodatno povećanje broja radnika u istima, zatraženo je obrazloženje tog povećanja i to u vrijeme kada se planira ukupno smanjenje radnika.

U zaključku svoga očitovanja, radnička vijeća smatraju da se mogu  predložiti i druge uštede troškova poslovanja društva, čime bi se smanjila potreba za prestankom rada radnika u društvu, a o čemu će se razgovarati na dodatno zatraženom sastanku uprave i radničkih vijeća.

Comments are closed.