29.01.2015. – Bipartizam kao alat uspjeha (preuzeto sa SSSH.hr)


 • Print
 • PDF
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Pinterest
 • Add to favorites
 • Delicious
 • Reddit
 • RSS

Zagreb, 29. siječnja 2015. – Polazeći od načela međusobnog uvažavanja i poštivanja autonomije, potaknuti suradnjom u sklopu projekta Jačanje socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj: „BATOS – Bipartizam kao alat uspjeha“, a sa svrhom nastavka suradnje i unaprjeđenja bipartitnog socijalnog dijaloga, predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednica HUP-a Gordana Deranja, potpisali su u prostorijama HUP-a Sporazum o suradnji.

Zajednički rad HUP-a i SSSH te pridruženih članova projekta obuhvatit će formiranje bipartitnog tijela i radnih skupina, redovite konzultacije i pripremu zajedničkih analiza i stavova o gospodarsko-socijalnoj situaciji u Republici Hrvatskoj i politikama EU. Zajednički prioriteti predstavnika sindikata i poslodavaca definirat će se na pitanjima obostranog interesa, primjerice s područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva i konkurentnosti te cjeloživotnog učenja.

Jačanje socijalnog dijaloga u RH: “BATOS – Bipartizam kao alat uspjeha”  projekt je čiji je nositelj Hrvatska udruga poslodavaca, a koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Partneri su: Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Udruga poslodavaca Slovenije (ZDS), dok su pridruženi partneri: Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE), Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS), Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), te Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Cilj projekta je omogućiti permanentne bipartitne konzultacije i jačati ulogu socijalnih partnera u Hrvatskoj u ukupnom socijalnom dijalogu kroz novi oblik održive suradnje socijalnih partnera; jačati znanja i sposobnosti socijalnih partnera i podići svijesti za učinkoviti bipartitni socijalni dijalog s naglaskom na socijalni dijalog na EU razini i proces provedbe autonomnih okvirnih sporazuma te na taj način potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u socijalnom dijalogu u EU.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, osvrnuo se na važnost bipartitnog dijaloga i međusobne suradnje poslodavaca i sindikalnih udruženja:
– SSSH i HUP logični su i prirodni partneri u ovom projektu jer vjerujemo u potrebu i nužnost socijalnog dijaloga. Upravo smo mi, sindikati i organizacije poslodavaca, ti koji najbolje poznaju situaciju u praksi, i koji izravno predstavljaju interese i potrebe naših članova, radnika i individualnih poslodavaca, te smo stoga najpozvaniji i najodgovorniji tražiti rješenja koja su nam svima potrebna, i koja su u interesu svih nas. Kad govorimo o tripartitnom socijalnom dijalogu i stavovima u odnosu na pitanja poput ekonomske politike i reforme javne uprave, puno češće nego što se to obično percipira u medijima i javnosti, sindikati i poslodavci dijele slična stajališta pa je logično da i tu napravimo određene iskorake, razvijemo zajedničke platforme i nastupamo zajednički u onim situacijama i temama kada nam je to moguće.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, tom je prilikom izjavila:
– Bipartitni socijalni dijalog dio je aktivnosti koji će gospodarstvo učiniti naprednijim i konkurentnijim i koji će društvo učiniti stabilnijim i pravednijim. Nedostatak raspravne kulture, argumentiranog i konstruktivnog dijaloga ima snažan negativan utjecaj na društvo. Sindikati i HUP prepoznaju potrebu unapređenja socijalnog dijaloga i zato smo se obvezali raditi na tome. Zajednički ćemo raditi na pitanjima od obostranog interesa iz područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva, konkurentnosti i cjeloživotnog učenja.“

Projekt je podržao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
– Bipartizam Hrvatskoj treba. Iskustvo iz proteklog razdoblja potvrđuje kako značajne napore treba ulagati u razvijanje bipartitnih odnosa udruga sindikata i poslodavaca više razine koji bi primarno bili usmjereni na osmišljavanje i provedbu zajedničkih inicijativa socijalnih partnera prema Vladi, rekao je, među ostalim, ministar Mrsić.

Nakon potpisivanja sporazuma uslijedila je projektno uvodna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati analize stanja bipartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj,  razmijenjena iskustva s udrugama poslodavaca zemalja EU te predstavljeni glavni izazovi i mogući načini djelovanja socijalnih partnera sa svrhom održivog razvoja.

Izvor: http://www.sssh.hr/hr/vise/nacionalne-aktivnosti-72/bipartizam-kao-alat-uspjeha-1476

Comments are closed.