28.01.2015. – SIHŽ i SHŽ uputili dopis resornom ministru zbog stanja u Pružnim građevinama


 • Print
 • PDF
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Pinterest
 • Add to favorites
 • Delicious
 • Reddit
 • RSS

Sindikat hrvatskih željezničara
Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica

U Zagrebu, 27. siječnja 2015.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Dr.sc. Siniša Hajdaš Dončić, ministar

Poštovani ministre Hajdaš Dončić,

tvrtka Pružne građevine d.o.o., u vlasništvu HŽ Infrastrukture, dugi niz godina najuspješnija je tvrtka u sustavu HŽ. I nakon pripajanja 800 radnika građevinskih poslova HŽ Infrastrukture i tvrtki POSIT i Remont i održavanje pruga, Pružne građevine u posljednje 2 godine bilježe dobit oko 230 mln HRK.

Nakon neuspješnog pokušaja prodaje Društva, pristupa se izradi Smjernica za izradu poslovnog plana, kojim je predviđeno otpuštanje više od jedne trećine zaposlenih. Iako je u društvu angažirano oko 700 sezonskih radnika, Uprava želi otpustiti 600 radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme te 150 sezonskih radnika. Na taj način Uprava će prekršiti odredbe Zakona o radu, protiv čega ćemo se boriti svim dopuštenim sredstvima.

Što se tiče potrebe za restrukturiranjem Pružnih građevina, ne bježimo od toga, no nije nam logična namjera otpuštanja tolikog broja radnika u tvrtki koja od osnutka 2002. kontinuirano bilježi dobit u poslovanju. Smatramo da je brojka od 750 radnika koje nnamjeravate otpustiti, pretjerana. Mišljenja smo da bi tvrtka i uz smanjene prihode, mogla očuvati pozitivno poslovanje sa 1300-1400 zaposlenih na neodređeno vrijeme, uz angažiranje neophodnog broja sezonskih radnika. Time bi se smanjili troškovi zbrinjavanja radnika te se ne bi mnogo povećao broj nezaposlenih, niti broj korisnika socijalnih prava.

Nelogično nam je da se najuspješnije društvo želi pod svaku cijenu prodati. Mišljenja smo da prodaja Pružnih građevina, posebice obzirom da tvrtka ima u sastavu i redovno održavanje pruga, obzirom da HŽ Infrastruktura bez Pružnih građevina ne može jamčiti sigurno odvijanje željezničkog prometa, ne bi trebala biti prioritet. U susjednoj Sloveniji dobar je primjer uspješno funkcioniranje Železniškog gradbenog podjetja, koje je u vlasništvu države. Bitno je da cijene budu na tržišnoj osnovi, što HŽ Infrastruktura, vlasničkim utjecajem na Upravu Pružnih građevina, u svakom trenutku može osigurati.

Također, smatramo da Vas Uprava HŽ Infrastrukture dulje vrijeme tendenciozno informira te Vas tako navodi na pogrešne odluke. Radi se o sljedećem:

U HŽ Infrastrukturi izrađuju se poslovni planovi kojima se povećavaju investicije u elektrotehnička postrojenja, dok se investicije u održavanje i obnovu pruga i građevinskih objekata drastično smanjuju. Osim što je to sa stručne strane posve pogrešno, vidljivo je da se tako stvara temelj za otpuštanja u građevinskom dijelu tvrtke, dok se jedino elektrotehnički dio tvrtke štiti.

Ipak ne vjerujemo da se nalogodavci brinu o zaštiti bilo kojeg dijela radnika. Prije da se od strane pojedinaca, u zadnjoj godini mandata ove Vlade, pokušava zgrabiti što se još može. No na taj način radi se nepopravljiva šteta Pružnim građevinama, HŽ Infrastrukturi, ali i Republici Hrvatskoj pa od Vas tražimo da to zaustavite te da naredite izradu kvalitetnijeg, izbalansiranog plana investicija.

Poštovani gospodine ministre, evidentno je da u željezničkom sektoru Vi donosite ključne odluke. Dosad ste odluke donosili bez konzultacija s nama kao s predstavnicima radnika, što smatramo pogrešnim. Zato predlažemo da nas, što je prije moguće, pozovete na sastanak na kojem želimo raspraviti navedene teme. Odbijanje, ili ignoriranje ove naše inicijative, uz nastavak opisanih aktivnosti od strane uprava HŽ Infrastrukture i Pružnih građevina, doveo bi do štrajka i javnog prosvjeda članova SHŽ i SIHŽ.

S poštovanjem,

Ivan Forgač

Predsjednik SHŽ

Slavko Proleta

Predsjednik SIHŽ

Dostaviti:

–        Gđa. Kolinda Grabar Kitarović, izabrana predsjednica Republike Hrvatske,

–        G. Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske,

–        Javna glasila.

Comments are closed.